8:00 - 15:00

ساعات کار شنبه – پنجشنبه

031-32358588

برای مشاوره با ما تماس بگیرید

اینستاگرام

تلگرام

جستجو

عوامل موثر در خرابی محصولات باغی

فاکتورهای محیطی

عوامل محیطی زیر مسئول خراب شدن هستند

دما

رطوبت نسبی

ترکیبات گاز اتمسفر

اتیلن

نور

عوامل دیگر


دما

دمای محیط نقش بسیار مهمی در خراب شدن محصول دارد.

  • هر افزایش دمای 10 درجه سانتیگراد بالاتر از حد مطلوب، خرابی را دو برابر افزایش می دهد
  • قرار گرفتن در معرض دمای نامطلوب منجر به بسیاری از اختلالات فیزیولوژیکی مانند: آسیب یخ زدگی، جراحت سرما و آسیب گرما و غیره
  • دما بر سرعت رشد اسپور قارچ و سایر عوامل بیماری زا تأثیر می گذارد.
  • بر میزان تنفس و تعرق محصول تأثیر می گذارد.


رطوبت نسبی

میزان از دست رفتن آب از میوه ها، سبزیجات و گل ها به کمبود فشار بخار بین هوای محیط اطراف بستگی دارد که تحت تأثیر دما و رطوبت نسبی است. میزان زوال یک عامل ترکیبی از دما و رطوبت نسبی است و به صورت زیر بر محصول تأثیر می گذارد:
  • دمای پایین و رطوبت نسبی بالا — خرابی کم
  • دمای پایین و رطوبت نسبی کم — وخامت متوسط
  • دمای بالا و رطوبت نسبی بالا — زوال زیاد
  • دمای بالا و رطوبت کم — خرابی بسیار زیاد

ترکیب گاز اتمسفر

افزایش نامطلوب دی اکسید کربن و سطوح بسیار کم اکسیژن در انبار می تواند منجر به بسیاری از اختلالات فیزیولوژیکی شود که منجر به فساد می شود. به عنوان مثال. بیماری قلب توخالی در سیب زمینی به دلیل تعادل اکسیژن معیوب در انبار یا در حین حمل و نقل است. قرار گرفتن میوه ها و سبزیجات تازه در معرض سطوح O2 کمتر از حد تحمل یا سطوح CO2 بالاتر از حد تحمل آنها در اتاق های نگهداری ممکن است تنفس بی هوازی و در نتیجه تجمع اتانول و استالدئید را افزایش دهد و باعث ایجاد طعم بد شود. سایر اثرات بد ترکیب نامطلوب گاز عبارتند از: رسیدن نامنظم برخی میوه ها، بافت نرم، نداشتن عطر مشخص، رشد ضعیف رنگ پوست و غیره. مثال: ذخیره سازی
CAسیب (0-10C با 1-2٪ CO2 و 2-3٪ O2، RH 90-95٪) برای 6-12 ماه.

 اتیلن

اثر اتیلن بر محصولات باغبانی برداشت شده ممکن است مطلوب یا نامطلوب باشد. از یک طرف می توان از اتیلن برای ترویج رسیدن سریعتر و یکنواخت تر میوه ها استفاده کرد. از طرف دیگر قرار گرفتن در معرض اتیلن می تواند کیفیت برخی از سبزیجات مانند از بین رفتن رنگ سبز در سبزیجات برگ دار و سایر سبزیجات، پیری زودرس گل ها، تلخی هویج، افزایش سفتی، تسریع نرم شدن، تغییر رنگ و بد طعم شدن و غیره را کاهش دهد.


نور

قرار گرفتن سیب زمینی در معرض نور باعث سبز شدن غده به دلیل تشکیل کلروفیل و سولانین می شود که مصرف آن برای انسان سمی است.


عوامل دیگر

انواع مختلفی از مواد شیمیایی (مانند آفت‌کش‌ها، تنظیم‌کننده‌های رشد) که روی کالاها اعمال می‌شوند نیز به خراب شدن کالاها کمک می‌کنند. بسیاری از ترکیبات شیمیایی موجود در کالاهای ذخیره شده به طور خود به خود واکنش نشان می دهند و باعث از بین رفتن رنگ، طعم، بافت و ارزش غذایی می شوند. همچنین ممکن است آلودگی تصادفی یا عمدی مواد غذایی با مواد شیمیایی مضر مانند آفت کش ها یا روغن های روان کننده وجود داشته باشد.

1 نظر

  • بهرام
    پاسخ شهریور 26, 1402 در 10:47 ق.ظ

    محصولات باغی در ایران خیلی خرابی داره وکسی مدیریت نمیکنه این مشکل عمده در صنعت میوه را

ارسال نظر